Lost & Abandoned Places

Urban Exploration Photography

Aegidium

Aegidium (BE)

De in 1905 gestarte bouw was gereed in december 1906. Eigenaar-initiatiefnemer Léon Bejay-Dejonghe had enkele opbrengsthuizen gekocht en midden in het huizenblok ruimte gevonden voor een feestzalencomplex. Het werd een centrum van het Brusselse nachtleven, gekend onder de naam Egidium. In 1913 liet hij de Moorse zaal inrichten als bioscoop en nam hij de naam Diamant Palace aan. Na het overlijden van Bejay-Dejonghe kocht Fernand Dierckx het gebouw over en maakte er een dansgelegenheid van onder de naam Panthéon Palace. Kanunnik G. Simons verwierf het gebouw in 1929 en liet een renovatie uitvoeren door architect Léon Denis (1933), met onder meer een nieuwe gelagzaal en projectiecabine. Het werd een ontmoetingsplek voor de lokale bevolking, waar allerlei parochiale en sociale activiteiten plaatsvonden. Hij herdoopte het weer tot Aegidium (1936).

bron: Wikipedia

Ondertussen, na meer dan 33 jaar leegstand is de renovatie van start gegaan. Om dit alles te bekostigen werden in 2017 een aantAl “open deur dagen” gehouden en kon je, mits vooraf inschrijven en tegen een kleine vergoeding een rondleiding krijgen in de gebouwen. Ik heb van deze gelegenheid gebruik gemaakt en heb onder weliswaar slechte omstandigheden toch wat foto’s kunnen maken.

Er werd  geen statief toegestaan dus moest de ISO de hoogte in en, met het het diafragma wijd open uit de losse hand fotograferen leverde mij niet meteen meesterlijke plaatjes op. Het was zoeken en wachten tot er geen bezoekers meer voor de lens liepen om dan snel een reeksje te schieten. Ohja, de belevenis om hier eens rond te dwalen maakte voor mij veel goed en we hadden de middag al gezellig gevuld met een heerlijke lunch in een gezellig restaurant.

legaal bezocht

 

© 2024 Lost & Abandoned Places

Thema door Anders Norén