Lost & Abandoned Places

Urban Exploration Photography

Zwembad O.

Zwembad O. (BE)

In de volksmond kennen de meesten dit zwembad gewoon als “’t Olympia” maar het zwembad is onder het grote publiek ook vooral bekend van “De Grote Sprong” op VTM. Voor mij en vele Bruggelingen is het pure nostalgie. Zelf hebben mijn broer en ik er heel wat uren vertoeft. Ik herinner me de vrijdagavonden in de jaren ’80 levendig, toen was het disco zwemmen en sprongen we op de tonen van de muziek van de toren terwijl we mee brulden met het liedje “Maria Magdalena” van Sandra. Deden we wedstrijden om het langst onder water blijven en doken we tot op de bodem van de 5 m. om daar plat op de rug te liggen kijken (met zo’n echte grote duikbril) naar de mensen die boven ons zwommen. Na het zwemmen de droogtunnel in en dan nog een cola in de cafetaria, of een frisco… heerlijke tijden.

De verhalen dat dit voormalige Olympisch bad nooit voor competitie op dergelijk hoog niveau heeft gediend, is niet correct. Idem voor de mythe, die al jaar en dag de ronde doet over de architect, die bij de aanbouw van het bad geen rekening zou gehouden hebben met de dikte van de keramische tegels . Met als gevolg dat het bad net die “paar centimeter” tekort zou komen om er wedstrijden op Olympisch niveau te organiseren. Niets is minder waar. Het bad heeft wel degelijk jaren gefungeerd voor internationale wedstrijden. Tal van topzwemmers hebben er over de jaren heen gehomologeerde kwalificatietijden voor Europese, Wereld- of Olympische kampioenschappen komen neerzetten.  Voor aanvang van alle officiële wedstrijden, werd het bad altijd nog eens opgemeten door de officials. De enige reden dat het niet gebruikt werd voor Olympische doeleinden is dat dit bad maar 8 banen heeft en ze daarvoor 10 banen nodig hadden. Verder blijkt het ook niet juist dat het bad “altijd” gelekt heeft.

Maar nu het zwembad leegstond en je op de niet publieke plaatsen komt, dan zie de de gebreken duidelijk wel. De troosteloze gang naar de sportzaal kan het insijpelend water niet langer verbergen,  De machinekamers staan hier en daar  in het water, het ruikt er muf en dof en het bad is dus letterlijk ziek en krijgt geen kans op genezing. Ondanks dat men, mits een mooie investering in renovatie het Olympiabad nieuw leven kon inblazen werd er toch geopteerd om een nagelnieuw bad te bouwen. Waarom werd er niet geopteerd om dit unieke bad te bewaren? Het was het laatste bad in België met een indoor duiktoren wat het op zich al uniek maakte ! Doch dit mocht niet baten en het Olympia ging in april 2015 ten gronde…

Ik heb genoten van die paar uur dat ik daar kon rondlopen en heb alles wat ik wou gefotografeerd.. als herinnering voor jou en mij.

© 2024 Lost & Abandoned Places

Thema door Anders Norén