Lost & Abandoned Places

Urban Exploration Photography

Synagoge

De synagoge , gebouwd in Moorse stijl rond 1914 werd een tiental jaar eerder afgewezen vanwege zorgen over de sterkte van de voorgestelde koepel en galerijen.  De toenmalig Architect verving de voorgestelde koepel dan maar door een halfcilindrische kluis.

Het moet nu wel lukken dat ook deze dakconstructie, die destijds als betere optie werd gebouwd de tand des tijds niet heeft overleefd. Het was niet de bouwkunde maar de tweede wereldoorlog en een latere aardbeving  die het lot een handje toestak. De synagoge werd zwaar beschadigd en kwam zo in onbruik.

Samen met de achteruitgang van de joodse aanhangers werd het gebouw halverwege de jaren 1990 definitief buiten gebruik gesteld en viel het niet veel later ten prooi aan dieven en plunderaars.

In november 2014 is een team van architecten uit Boekarest ingehuurd om het gebouw te inspecteren, de noodzakelijke reparaties te beoordelen en de kosten te schatten, doch heden 2016 is er van restauratie nog geen enkel spoor en wordt de kans op herstellen steeds kleiner.

We waren getuige van de wankele toestand van deze Synagoge en vrezen dat eerder vroeg dan laat deze helemaal zal instorten.

© 2024 Lost & Abandoned Places

Thema door Anders Norén